top of page
  • Writer's pictureTiina Kaukvere

Hetked, mille nimel pingutada

Köigepealt kui mega jöulutunne on! Olla tagasi kunagises väikses ja armsas kodulinnas ja vanama juures, kui maha sajab hunnik lund ja ehitakse kuuski…



Selles valemis on juba nii palju eeldusi jõulutundeks, et mul on see peal parimas mõttes novembri keskpaigast, kui ühel unisel hommikul avastasime, et lumi jõudis ka Hiiumaale! See oli suur rõõm, sest Hiiumaa talved on pigem lumevaesemad. Ootust polnud.



Jõudsime suurelt üksikute valgete ebemete üle rõõmustada, kui mõned päevad hiljem sadas alla nii palju lund, et pidin seda päevas mitu korda ja mitu tundi kühveldama (mõnus!!!). Ja nüüd on see rõõm juba rohkem kui nädalaks püsima jäänud.



Ühel õhtul sõitsin lumemöllus Kärdlasse, aeg-ajalt küsides, et kust see tee siit jooksebki… Raadiost kõlasid kohutavad tantsuhitid. Umbes sellised, nagu siis moes olid, kui ma siin saarel viimati 2005. aastal elasin.


Hiiumaale kolimine on alati hea otsus olnud. Nii palju mälestusi, sõpru, veider saareelu oma eripäradega. Aga ka igatsuse ja tühjuse tunne, mis valdab, kui oled tulnud uude kohta, eemale tuttavast. See tunne on sageli suur õpetaja. Kui sellest üle saada, aitab see kuhugile uuele elu levelile, kui selline asi olemas on.



Justkui peaks siin saarel elades rohkem iseendale lootma. Ja see on päris hea tunne vahelduseks mugavale korterielule. Ega inimene pole liigses mugavuses rahul. Tal on igav ja siis hakkab ta endale igasugu "meelelahutuslikke" probleeme välja mõtlema. Keskendub liiga palju iseenda egole ja elu jääb selle ego suurde varju. Lume lükkamine, puude tassimine on hea raputus pseudomuredest. Muidu kaevaks endale selles mugavuses peas tohutu mureaugu, kust on vaja hakata välja ronima, aga nüüd saad lihtsalt aeg-ajalt käia õues lund kaevamas. Igakülgne reset on garanteeritud. Sammulugejad ja muu mugavusmaailma vidinad võib ka minema visata.


Teine hea asi on see, et kui muidu ema- ja naiserollis hakkavad iseenda vajadused tolmu koguma, siis Hiiumaa meenutab mulle pidevalt, kust ma ise tulen, kes ma olen olnud. See saar on minu mälestusi täis. Ja see on hea vaheldus ajal, mil muud rollid on emaduse kôrval teisejärgulised. On neid üldse...


On tõsi, et meie olemine Hiiumaal ei ole olnud lihtne. Kõik need uue alguse väljakutsed ja lisaks sügisesed tervisemured. Aga mulle tundub just täna, et kõik hakkab ära tasuma.


Siin veidi meenutusi, kui palju on kõigest paari kuuga loodus muutunud. Naudiks seda vahelduvust veel rohkem, kui lapsi ei kimbutaks sügiseti nii karmilt need viirused...



156 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page